Δένδιας: Η επίσκεψη στο Κάιρο, η αμυντική συμφωνία με Σ.Αραβία και το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δένδιας: Η επίσκεψη στο Κάιρο, η αμυντική συμφωνία με Σ.Αραβία και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Ημερομηνία
Πηγή
OnAlert

     Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στο Κάιρο και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα θα επισκεφτεί την Κύπρο, ανακοίνωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία μετά το «άνοιγμα» Τσαβούσογλου σε Αίγυπτο για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
     Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανακοίνωσε επίσης και τις διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας ενόψει Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κυπριακό, την αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και στην κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο με θέμα την Άγκυρα.
Έδωσε επίσης απαραίτητες διευκρινίσεις για το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ποια θα είναι η ατζέντα

     Όσον αφορά τα θέματα που θα εξετάσουν, είπε πως αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη.
     Επίσης, γνωστοποίησε πως η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί στη συνέχεια («follow up») του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.
     Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Διπλωματικές διεργασίες ενόψει Πενταμερούς στο Κυπριακό

     Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Δένδιας στη Λευκωσία, κατά την επιστροφή του από το Κάιρο, και τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημείωσε πως οι επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών, τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης, είναι πάρα πολύ συχνές, προσθέτοντας πως πάντα βρίσκονται στο περιθώριο των Συμβουλίων Εξωτερικών της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε, θα εξεταστούν δύο ζητήματα: Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Δένδιας με τον Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, όπως ενημέρωσε, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Αμυντική συμφωνία με Ριάντ και «αναμονή» στις διερευνητικές επαφές

Εξίσου, εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία και επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως βρισκόμαστε στα τελικά στάδια να οριστικοποιηθεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις με ημερομηνίες και αναμένει την απάντηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως στην έκθεση Μπορέλ που θα υποβληθεί, η Ελλάδα θέλει να γίνει μια πλήρης καταγραφή καταρχήν ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μεταναστευτικό, στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Ιράκ.

Η Τουρκία στο προσκήνιο

     Πρόσθεσε επίσης ότι από εκεί και πέρα να υπάρξουν κάποιες προτάσεις για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούν να περιλαμβάνουν προτάσεις προς μία θετική κατεύθυνση, αλλά και να υπάρχει σαφής προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία κάνει προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

     Δεν είναι ότι τελειώνουμε στις 26 Μαρτίου και στις 27 μηδενίζεται το κοντέρ, αλλά θα πρέπει η ΕΕ να παρακολουθεί από κοντά την τουρκική συμπεριφορά, προσέθεσε.

     Τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο, πλην απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία και αναμένεται μεταξύ άλλων θεμάτων να εξεταστεί η Τουρκία, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη, 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλην απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου μάλιστα θα είναι και η πρώτη υπουργική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, ανυπόστατο»

     Αναφερθείς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν το καταδίκασε μόνο η Ελλάδα και υπενθύμισε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, που αναφέρουν ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες. Υπογράμμισε πως αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση, των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.