Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού προσέφυγε στην Ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της ίδρυσης του Σωματείου με την ονομασία «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» που υποκρυπτόμενο σκοπό είχε την αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελληνικής Επικράτειας.
Για το θέμα αυτό διεξήχθη επιστημονική ημερίδα πέρσι το Σεπτέμβριο στο Βελλίδειο ίδρυμα στη Θεσ/νίκη από την οποία εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα προς υποβοήθηση του έργου της Δικαιοσύνης.
Με την υπ’ αριθμ. 82/2024 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, δικαιωνόμαστε αφού αποκρούονται τα σχέδια των Σκοπιανών διότι, ούτε διατήρηση, ούτε διάδοση υπάρχει αφού «Μακεδονική Γλώσσα» δεν υφίσταται.
Επιγραμματικά η απόφαση αναφέρει:
Όσον αφορά τον υπό στοιχείο “α" σκοπό, ήτοι της “διατήρησης" και “καλλιέργειας” της Μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, αυτός κατά την κρίση του παρόντος δικαστηρίου, σαφώς αντίκειται στον νόμο και στη δημόσια τάξη, ενώ δημιουργεί αναμφισβήτητα σύγχυση, πρωτίστως διότι η χρήση του όρου “διατήρηση" παραπέμπει σε κάτι το οποίο ήδη υφίσταται ώστε να μπορεί να "διατηρηθεί" και εν συνεχεία να “καλλιεργηθεί", πλην όμως, ουδέποτε στην ελληνική επικράτεια υπήρξε ως ομιλούμενη γλώσσα η “μακεδονική γλώσσα" (ήτοι η επίσημη γλώσσα του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας) ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για διατήρηση και καλλιέργεια αυτής.
Είναι πλέον πασιφανές ότι η εν λόγω απόπειρα με την παρότρυνση και στήριξη της γείτονος χώρας, αποτελεί μία επιπλέον παραβίαση της κατάπτυστης συνθήκης των Πρεσπών, την οποία, αρνείται να σεβαστεί ακόμη και η ίδια η Πρόεδρος της.
Η Ε.Α.Α.Σ εκφράζει τα συγχαρητήρια της στον έγκριτο νομικό κ.Πολυχρόνη Καρσαμπά για την άρτια νομική τεκμηρίωση των θέσεων μας στο δικαστήριο, που είχε ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση τους σε ένα μεγάλο κομμάτι της απόφασης και συγχαίρει την Ελληνική Δικαιοσύνη για τη στάση της σε ένα τόσο σημαντικό Εθνικό Θέμα.
Ο αγώνας συνεχίζεται...
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων