Τρέχουσες Διεθνείς Εξελίξεις

Τρέχουσες Διεθνείς Εξελίξεις
Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Συντάκτης
Ιδιότητα
Υποπτέραρχος ε.α.

Συνομιλία Πρωθυπουργού-Προέδρου ΗΠΑ

Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην οποία υπήρξε μήνυμα συμπαράστασης των ΗΠΑ σε καίρια εθνικά μας ζητήματα.

Η MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) υπήρξε θέμα συζήτησης και φαίνεται θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η επέκταση της χρονικής διάρκειάς της, από ετήσια σε πενταετή, καθώς και η πρόσθεση νέων τοποθεσιών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ, πέραν της Σούδας-Αλεξανδρούπολής.

Ανεξάρτητα από την θετική στάση των ΗΠΑ προς τη χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία, βέβαιο είναι ότι, παρόλο που ο κ.Ερντογάν δεν συνομίλησε ακόμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει την Τουρκία να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ . 

Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής επετείου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Η Τουρκία με τη στήριξη της Γερμανίας πήρε αυτό που ήθελε, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φημολογούμενες κυρώσεις, ενώ ένας νέος όρος, αυτός της «θετικής ατζέντας» αντί των «κυρώσεων», θα μας απασχολεί μονιμότερα στο μέλλον.

Στην τελική δήλωση συμπερασμάτων των 27 ηγετών καταγράφονται :

-«να διατηρηθεί η τρέχουσα αποκλιμάκωση της έντασης και η δέσμευση της ΕΕ με την Τουρκία να γίνει με σταδιακόαναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» μέχρι τη σύνοδο Ιουνίου

-«Καλείται η Τουρκία να απέχει από επανάληψη προκλήσεων ή μονομερείς πράξεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»

-περιλαμβάνονται 1η φορά σε επίσημο κείμενο «η δυνατότητα τομεακών (sectoral) κυρώσεων στην Τουρκία» καθώς και ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίζονται ως «παράνομες» με την Ελληνική πλευρά να υποστηρίζει σε όλα τα επίπεδα ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές κατέστησαν πλέον ευρωτουρκική διαφορά».

 Η προωθούμενη από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της Συνόδου, «θετική ατζέντα» υπέρ της Τουρκίας αναφέρεται:

α) στην Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης(ΤΕ) έναντι της Κύπρου και επιβάλλει δασμολογικά εμπόδια σε εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα, ενώ για την Αναβάθμιση της Τ.Ε. απαιτείται Ομόφωνη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

β) στο Μεταναστευτικό.

Οι 27 ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία με την ΕΕ για την αποδοχή επιστροφής παράτυπων μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Σαρλ Μισέλ-Φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία

Η επίσκεψη στην Τουρκία των δύο προέδρων, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, προς ενημέρωση του κ.Ερντογάν για τα Αποτελέσματα της Συνόδου κορυφής, αντί να εκπέμψει «μήνυμα σταθερότητας και ενότητας», κατέληξε σε «φιάσκο» και έδειξε ότι η ΕΕ δεν στάθηκε ενωμένη απέναντί στον Τούρκο πρόεδρο.

Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο του καναπέ» (sofagate) όταν η αμηχανία «στο που θα καθίσει» η κα Φ.ν.Λάιεν, έγινε το κύριο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη, με την Τουρκία να δηλώνει ότι το Πρωτόκολλο ήταν ευθύνη της ΕΕ και τους Ευρωπαίους να κατηγορούν ως απρέπεια και μισογυνισμό τη στάση του κ.Μισέλ που αγνόησε και δεν στήριξε την Πρόεδρο της Κομισιόν μπροστά στον κ.Ερντογάν.

Ο Πρωθυπουργός στη Λιβύη  

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκαν τη Λιβύη για συνομιλίες με την μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Συζητήθηκαν ζητήματα κομβικής σημασίας όπως : το να μη επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, μεταξύ αυτών 2.500 Σύριοι μαχητές-μισθοφόροι της Τουρκίας και η επανέναρξη διαπραγματεύσεων προς οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδος-Λιβύης.

Η επιτυχία του ταξιδιού θα κριθεί μελλοντικά, δεδομένων των ισχυρών δεσμών Τουρκίας-Λιβύης όταν η Ελλάδα ήταν απούσα στα χρόνια του εμφυλίου στη Λιβύη, καθώς και το ότι ο φιλότουρκος Λίβυος πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για την κατάργηση του μνημονίου με την Τουρκία.

Επιστολή-Δήλωση 104 ε.α. Τούρκων Ναυάρχων

«Πολιτικό δώρο» προς τον Ερντογάν η επιστολή-δήλωση των ναυάρχων σχετικά με την πρόθεση να αποσυρθεί η Τουρκία με Προεδρικό Διάταγμα από τη Συνθήκη του Μοντρέ (καθορίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα στενά Βοσπόρου-Δαρδανελίων).

Η δήλωση εξελήφθη ως «ενθάρρυνση πραξικοπήματος», ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, αρκετοί ναύαρχοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι συνωμοσίας, μεταξύ αυτών ο εμπνευστής της «γαλάζιας πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Ο κ.Εντογάν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη, από τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του πληθυσμού λόγω υψηλού πληθωρισμού (τρέχει με 17%) και να ξεκινήσει η φοίτηση ισλαμιστών μαθητών στις στρατιωτικές σχολές προκειμένου να αποδυναμώσει τη νοοτροπία περί Κεμαλικού βαθέως κράτους στις ΕΔ.