Τουρκία: Αποθήκη Μεταναστών

Τουρκία: Αποθήκη Μεταναστών
Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Ιδιότητα
Ανχης ε.α.

Τουρκία: Αποθήκη Μεταναστών

Δημοσίευμα της δημοσιογράφου Μινέ Κιρκανατ της εφημερίδος «Τζουμχουριέτ» της 12 Οκτ 2021

Μετάφραση από τον Άνχη ε.α Χαρ. Καραγκιοζούδη

 

Η παρουσία 6 εκατομμυρίων μεταναστών/προσφύγων στην Τουρκία, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, της οποίας η οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή.

Είτε κοιτάξετε το ζήτημα από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε με έναν εθνικιστικό φακό ...

Σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας και όπου το χρέος καλύπτεται με χρέος, η παρουσία μεταναστών που έχουν φτάσει το 7% του πληθυσμού, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επιπλέον, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί γρήγορα. Γιατί ...

Απαιτείται γρήγορη λύση, ώστε να μην προκύψουν μεγαλύτερα προβλήματα, να μην εμφανιστεί ξενοφοβία και το πρόβλημα να μην μετατραπεί σε μια γραμμή βλάβης, που θα είναι κοντά στο σπάσιμο.

Τα σοβαρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Altındağ της Άγκυρας το βράδυ της 11ης Αυγ 2021, θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για όλους μας.

Νέο-Οθωμανική μεταναστευτική πολιτική

Δυστυχώς, η εικόνα είναι προβληματική δυο φορές για την Τουρκία ...

Διότι η Τουρκία κυβερνάται από μια κυβέρνηση που λέει: «Θα πάρουμε περισσότερους μετανάστες».

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση, πριν από την ερώτηση «λύση, αλλά πώς», θέτει το ερώτημα «λύση, αλλά με ποιον».

Η κυβέρνηση του AKP είδε τους μετανάστες ως κέρδος, με το όνειρο της «επέκτασης» του νεοοθωμανισμού, συμβατό με τον ιμπεριαλισμό.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ έβλεπε τους μετανάστες ως ποικιλομορφία, μια αντανάκλαση της ümmetçi (υποστηρικτές της θεοκρατίας) ιδεολογίας της.

Ως αντανάκλαση του Νεο-Αμπτουλχαμιτισμού, η κυβέρνηση του ΑΚΡ έβλεπε τους μετανάστες ως κάρτα διαπραγμάτευσης με τη Δύση. Αποτέλεσμα?

Όπως είπε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ΑΚΡ «καμαρώνοντας», η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα προστασίας, που αποτρέπει την εισβολή στην Ευρώπη!

Η περήφανη μεταναστευτική πολιτική του Μπιναλί Γιλντιρίμ

Κοιτάξτε, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του ΑΚΡ που λέει ότι η Τουρκία έχει γίνει χώρα «tampon» και έτσι απέτρεψε την εισβολή στην Ευρώπη!

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον δημοσιογράφων στην TRT στις 24 Νοεμβρίου 2016, καυχιόταν ότι ήταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας που διασφαλίζει την ασφάλεια της Ευρώπης:

«Φανταστείτε, τι θα συνέβαινε χωρίς την Τουρκία? Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, από τις περιοχές όπου υπάρχει αναταραχή και πόλεμος, θα εισβάλουν στην Ευρώπη και θα πρέπει να ζήσουν με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα προβλήματα μέσα της. Η Ευρώπη πρέπει να το δει αυτό…»

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ, περιγράφει το γεγονός ότι 5-6 εκατομμύρια πρόσφυγες εισβάλλουν στη χώρα που κυβερνούν, αντί να εισβάλουν στην Ευρώπη, ως πολιτική υπερηφάνειας!..

Εντάξει, αλλά γιατί?

Στη συνέχεια των λόγων του Γιλντιρίμ, υπάρχουν επίσης: «Η δηλητηρίαση των σχέσεων με την Ευρώπη, η επίτευξη του σημείου διάρρηξης θα βλάψει την Τουρκία, συμφωνώ, αλλά θα βλάψει την Ευρώπη 3 ή 5 φορές περισσότερο!»

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση του AKP γίνεται τείχος μπροστά στην εισβολή μεταναστών προς τους ιμπεριαλιστές της Ευρώπης, προκειμένου να παραμείνει στην πύλη της ΕΕ, που δεν μπορεί να εισέλθει, για να μην αποβληθεί από αυτήν την πόρτα και για να παραμείνει στην εξουσία στην Τουρκία περιμένοντας στην πόρτα!

Όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος λέει το ίδιο πράγμα!

Τρία χρόνια μετά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, δείτε τι λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν:

«Σήμερα, οι Ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν την ειρηνική τους ζωή στην Τουρκία η οποία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της».

Συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας

Στο παρελθόν, η Τουρκία ήταν χώρα διέλευσης για τη μετανάστευση.

Ήταν μια χώρα διέλευσης για μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη, μεταναστεύοντας από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Με άλλα λόγια, ήταν ο σταθμός. Μερικοί από τους μετανάστες θα κατέβαιναν στη στάση και οι περισσότεροι θα μετακινούνταν στις Ευρωπαϊκές στάσεις.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, από την άλλη, έκανε την Τουρκία τον «τελευταίο σταθμό» !!

Πώς ? Η κυβέρνηση υπέγραψε «Συμφωνία Επανεισδοχής» με την ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου 2013. Τι ήταν αυτή η συμφωνία?

Η συμφωνία ήρθε ενώπιον της Τουρκίας στο πλαίσιο του λεγόμενου ζητήματος απελευθέρωσης των θεωρήσεων.

Ωστόσο, το σχέδιο εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε από τον Ατλαντικό στη Συρία, είχε αρχίσει να δημιουργεί ένα σοβαρό πρόβλημα μετανάστευσης και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία, για να αποφύγουν τις συνέπειες αυτού του προβλήματος που ξεκίνησαν με τις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι, οι ηγέτες της Τουρκίας, ήταν μια κυβέρνηση που έκανε δημόσια προπαγάνδα, πουλώντας το όνειρο της «ένταξης στην ΕΕ» και πυροτεχνήματα στο φως της ημέρας λέγοντας: «Ά, μπήκαμε στην ΕΕ, α θα μπούμε..».

Επιπλέον, ήταν μια κυβέρνηση που ήταν οικονομικά-πολιτικά εξαρτημένη από την ΕΕ και μπορούσε να διατηρήσει την εξουσία της, με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της ΕΕ.

Η ΕΕ συμφώνησε με αυτή την κυβέρνηση, προκειμένου να μην φέρει το πρόβλημα των μεταναστών στην Ευρώπη και να το κρατήσει στην Τουρκία:

Η Τουρκία, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους της ΕΕ, θα επανεισάγει υπηκόους τρίτων χωρών και μη ιθαγενείς, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παραμονής και διαμονής στη χώρα.