Σαμοθράκη

Σαμοθράκη
Ημερομηνία Σύνταξης Άρθρου
Συντάκτης
Ιδιότητα
ΑΝΤΓΟΣ Ε.Α. - Π. ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Γράφει ο Αντγος ε.α. Φωτιάδης Ιωάννης

Γενικά: Βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος Β.Α των νήσων Λήμνου- Ίμβρου, με έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι 40 χιλιόμετρα νότια Αλεξανδρουπόλεως. Η επιφάνειά της είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με υψηλότερη κορυφή το Φεγγάρι [1611 μ], το αρχαιοελληνικό Σάος. [Σάος= Φεγγάρι]. Είναι το τρίτο Ελληνικό νησί στο Αιγαίο με την υψηλότερη κορυφή μετά από Κρήτη, Εύβοια. Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται σε 3.000 άτομα. Λιμάνι της η Καμαριώτισα. Συνδέεται ατμοπλοϊκά με Αλεξανδρούπολη, Λήμνο και παλαιότερα με Καβάλα, Μαρώνεια, Λαύριο, κ.α. Η οικονομία της στηρίζεται σε αλιεία, τουρισμό, κτηνοτροφία. Έχει απότομα βράχια, άγρια φύση, πλούσια βλάστηση. Έχει πολλές παραλίες, οι περισσότερες πετρώδεις. 

 

Ιστορικά στοιχεία: Αρχαίο Ελληνικό νησί που περιλαμβανόταν στο κραταιό κράτος των Θρακών. Κατελήφθη από τους Πέρσες το 508 π.χ. Αργότερα βρέθηκε υπό Αθηναϊκό έλεγχο και το 168 π.χ. υπό την Μακεδονική κυριαρχία. Εδώ ετελούντο τα παγκοσμίως γνωστά Καβείρια μυστήρια [απόκρυφες τελετές]. Ετελούντο στον χώρο ''των Μεγάλων Θεών''. Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός τόπος. Εδώ πρωτοσυναντήθηκαν οι Φίλιππος B'-Ολυμπιάδα. 

Στην Ρωμαϊκή περίοδο λόγω του σεβασμού τους στους μεγάλους Θεούς έγινε θρησκευτικό κέντρο με μεγάλη κίνηση προσκυνητών. Είναι παγκοσμίως γνωστή με το άγαλμα της ''Νίκης'' ,ύψους 2,75μ. Εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου Παρισίων. ΤΟ 1865 ο Γάλλος πρόξενος Αδριανουπόλεως Κάρολος Σαμπουαζό έκανε ανασκαφές στα βόρεια της Σαμοθράκης [κάτι θα ήξερε]. Εργάτης φώναξε: Εδώ υπάρχει μία γυναίκα. Πήρε άδεια από την «'Υψηλή πύλη». Τμηματικά μεταφέρθηκε στην Γαλλία. Οι επισκέψεις στο Λούβρο ετησίως είναι 10 εκατομμύρια.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για το αφιέρωμα του αγάλματος. Μία εις τον Δημήτριο Πολιορκητή, που νίκησε τον στόλο του Πτολεμαίου το 290 π.χ. [όλοι Έλληνες]. Αποικία της Σαμοθράκης τον 7ο αι. π.χ. η Μεσημβρία ή [Δυτικά Μαρώνειας]. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο. Βρέθηκε μεγάλος αριθμός χάλκινων νομισμάτων του Θεού Απόλλωνα. Εντυπωσιακή είναι η ανακάλυψη οξυπύθμενων αγγείων σε σειρά, ανάποδα [υγρομόνωση]. 

 

Κατά τους Χριστιανικούς χρόνους: Ο Απόστολος Παύλος το 49 π.χ. προερχόμενος από Τρωάδα το πρώτο τμήμα που πάτησε επί Ευρωπαϊκού εδάφους ήταν η Σαμοθράκη. Έμεινε μία ημέρα. Πλησίον της Καμαριώτισας βρίσκεται το λεγόμενο στασίδι [μεταγενέστερο μνημείο], όπου μίλησε. Ακολούθως συνέχισε προς Μακεδονία. Οι επόμενοι κυρίαρχοι μέχρι το 1204 μ.χ. ήταν οι Βυζαντινοί. Κατά την περίοδο των Εικονομαχιών εδώ εξορίσθηκε και πέθανε ο χορογράφος και άγιος της Ορθοδοξίας Θεοφάνης ο Ομολογητής[760-817 μ.χ.]. Αργότερα ήρθαν οι Ενετοί. Πέντε Γενουατικά οχυρά, παραμένουν ακόμη. Σημαντικό μνημείο είναι ο Πύργος του ''Γκοτιλουζ''. Υπάρχουν και άλλα μνημεία.

Κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1457. Το 1821 οι κάτοικοι επαναστάτησαν. Ο Καρά Αλή αποβιβάσθηκε στην Σαμοθράκη. Οι κάτοικοι προέβαλαν ισχυρή αντίσταση. Με δόλο τους συγκέντρωσε σε κεντρικό σημείο της νήσου. Μετά από λίγο κατέσφαξε 8.000 άνδρες και πούλησε σε σκλαβοπάζαρα τα γυναικόπαιδα. ''Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης''. Πολλοί Σαμοθρακίτες πολέμησαν σε άλλα μέρη προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Πέντε από αυτούς επέστρεψαν στο νησί το 1837. Θανατώθηκαν γιατί έμειναν πιστοί στην Χριστιανική Θρησκεία, στην Νέα Μάκρη. Η Σαμοθράκη απελευθερώθηκε όπως ολόκληρη η Θράκη κατά τον B' Βαλκανικό Πόλεμο. Πέρασε έως το 1920 υπό Βουλγαρική κατοχή [1913-1920]. Απελευθερώθηκε εκ νέου κατά τον Β'. Βαλκανικό πόλεμο [η Ξάνθη στις 4 -10-1919]. 

Στα ανατολικά της Σαμοθράκης σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η νήσος Ζουράφα [έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα] . Είναι βόρεια της Ίμβρου. Εκεί προσαράζουν οι ψαράδες. Έχει αυτόματο φάρο. Ανήκει στον Νομό Έβρου. Οι Τούρκοι ψαράδες συχνά [όχι τυχαία] παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα.

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο των Θρακικών Σποράδων με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία. Υποβοηθεί τη Ναυτική βάση Αλεξανδρούπολης.

Επιθύμιο: Στην Ελλάδα υπάρχουν 16.000 ψαράδες. 35.000.οικογένειες ζουν από την παράκτια αλιεία. Παράλληλα είναι και οι ακοίμητοι Φρουροί των συνόρων μας.'' Τους χρωστάμε πολλά''.