Η «Δημοκρατία» του Ερντογάν στα διεθνή ΜΜΕ
Διεθνή μέσα βάλουν το τελευταίο διάστημα εναντίον του Ερντογάν. Επισημαίνουν την αυταρχική του συμπεριφορά στο εσωτερικό και την επεκτατική-ιμπεριαλιστική του πολιτική. Θέτουν ζήτημα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ μετά την διαλυτική-διασπαστική στάση του απέναντι στην ενότητα της Συμμαχίας, λαμβάνοντας το μέρος του Πούτιν στον Ουκρανικό πόλεμο, μπλοκάροντας παράλληλα την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στη Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία:
-Το Βρετανικό περιοδικό «Economist» αφιέρωσε στις τουρκικές εκλογές το εξώφυλλό του με τίτλο «Η ανατέλλουσα δικτατορία της Τουρκίας-TURKEY’S LOOMING DICTATORSHIP», με τη μορφή του Ερντογάν να κατοπτρίζεται επί της ημισελήνου της τουρκικής σημαίας, χαρακτηρίζοντας τον ευθέως ως εν δυνάμει δικτάτορα.
-Το Γερμανικό περιοδικό «Stern» στο εξώφυλλό του, χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «Εμπρηστή-Αδίστακτο εντός και εκτός Τουρκίας για να μείνει στην εξουσία»
-H «Washington Examiner» τον χαρακτηρίζει «κακοήθες καρκίνωμα και σατανικό κακοποιό».
-Το πρακτορείο «Bloomberg» σε άρθρο του υποστηρίζει πως με το μπλοκάρισμα ένταξης Σουηδίας & Φινλανδίας, ο Ερντογάν βάζει το πολιτικό του συμφέρον πάνω από την ασφάλεια της Συμμαχίας.
-Ο John Bolton, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί Τράμπ, σε συνέντευξή του (30/Ιαν/2023) υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν ως «..έναν Μουσολίνι εν αναμονή» και κάλεσε Σουηδία-Φινλανδία να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Τουρκίας.
Με έναν τέτοιο ηγέτη και γείτονα πώς να μην ανησυχεί η χώρα μας και η διεθνής κοινότητα για τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές της 14ης Μαίου και την πιθανότητα διεύρυνσης μιας κρίσης στην Τουρκία, ιδιαίτερα αν οδηγηθεί σε πολιτική κρίση ή , απευκταίον, σε δικτατορία που συνακόλουθα θα επηρεάσει την Ελλάδα.
Νωπές οι μνήμες της θυσίας στο βωμό του καθήκοντος, των τριών Αξιωματικών του ΠΝ στα Ίμια πριν 27 χρόνια. Οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων του αεροσκάφους Phantom της ΠΑ που κατέπεσε στο Ιόνιο στις 30-1-2023. Οι θυσίες αυτές έγιναν «Υπέρ Πατρίδος» στην προάσπιση της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας.
Τουρκία, ΝΑΤΟ & διεύρυνση
Η Αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι σχεδόν αδύνατη, τόσο επειδή η ίδια δεν το επιθυμεί αλλά και διότι δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία. Το να αποχωρήσει οικειοθελώς σίγουρα δεν τη συμφέρει διότι αντλεί πόρους από τη Συμμαχία και έχει κτίσει όλη την αμυντική-επιχειρησιακή της φιλοσοφία, υποστήριξη και εκπαίδευση στα πλαίσια των βασικών αρχών και κανονισμών του ΝΑΤΟ. Ο αμυντικός εξοπλισμός της προέρχεται από δυτικές χώρες-ΗΠΑ, πλην των Ρωσικών S-400 που οδήγησαν στην διαγραφή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής-απόκτησης 100 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
Μπορεί η Τουρκία να έχει αναπτύξει σημαντικά την αμυντική της βιομηχανία λόγω της συνεργασίας της με χώρες όπως ΙΡΑΝ-Πακιστάν-Ινδία-Κίνα-Ουκρανία, όμως δεν είναι σε θέση να γίνει αυτόνομη και ανεξάρτητη στο προσεχές μέλλον, κρίσιμο διάστημα για την Ελλάδα που τείνει να αποκτήσει αμυντική υπεροχή με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, όταν αυτά ολοκληρωθούν (πχ:Rafale-F-16/viper-F-35-Belhara-Κορβέτες).
Από την άλλη μεριά ΝΑΤΟ-ΗΠΑ παραδοσιακά, στα χρόνια λειτουργίας της Συμμαχίας, έχουν εκπονήσει τα Επιχειρησιακά (αμυντικά & επιθετικά) Σχέδια τους με βάση τις Τουρκικές αμυντικές δυνατότητες, στην εκτίμηση ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο σε μέγεθος «στρατό» μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ.
Τα Νατοϊκά αυτά σχέδια φαίνεται δεν έχουν ακόμα τροποποιηθεί παρά την μεταβολή των διεθνών συνθηκών, ενώ η οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική σημασία της Τουρκίας αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική στον πόλεμο της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και δεν αντιμετώπισε κυρώσεις ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διπρόσωπη στάση της όταν ταυτίστηκε σε πολλές επιλογές της με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το ΝΑΤΟ ως ..«Αθηναϊκή Συμμαχία» & η Τουρκία ως νέα ..Μήλος
Επομένως για την Τουρκία, παρά τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της και την μεγάλη πίεση της Αμερικής, δεν εξετάζεται, επίσημα τουλάχιστον, τυχόν αποβολή της από το ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και πρόκειται κατά την άποψή μας να της επιτραπεί οικειοθελής αποχώρηση.
Δεν είναι επίκαιρος ο Θουκυδίδης; Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο όταν η Αθήνα ζήτησε από τη Μήλο να παραμείνει στην Αθηναϊκή Συμμαχία και η Μήλος δεν υπάκουσε, οι Αθηναίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το νησί, [Αθηναίοι προς Μηλίους: «..αν δεν αποχωρήσετε (από τη συμμαχία), εκτός από εσάς, και εμείς θα ωφεληθούμε χωρίς να σας καταστρέψουμε, αν το κάνετε εμείς πάλι θα ωφεληθούμε δείχνοντας τη δύναμή μας..(καταστρέφοντάς σας»].
Κάτι παρόμοιο μάλλον θα συμβεί αν η Τουρκία θελήσει να «φύγει» από το ΝΑΤΟ (..μια καταστροφή στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να είναι και Οικονομική).