Συνέντευξη με τον Σχη ε.α. Αναστάσιο Φαραντάτο
Από τον Παναγιώτη Λιάκο, Σύμβουλο Επικοινωνίας ΕΑΑΣ
«Έχουν διαχωρίσει τους ε.α. αξιωματικούς των τριών κλάδων σε πατρίκιους και πληβείους»
Ο Σχης ε.α. Αναστάσιος Φαραντάτος είναι ο ιδρυτής της εταιρίας HELLAS TROOPER, η οποία θα συμμετέχει στην διεθνή αμυντική έκθεση DEFEA, που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo (στο χώρο του αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος), από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Φαραντάτος σχολίασε ζητήματα που αφορούν την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια στους διαγωνισμούς και πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές στις προμήθειες των ΕΔ σε σχέση με τα ποσά που αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία.
Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας.
Ένα χρόνο μετά την αποστρατεία μου το 2007, ιδρύσαμε την εταιρία HELLAS TROOPER. Eίναι μια ελληνική εμπορική εταιρία, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο όπλων και συναφών ειδών, ειδών υποστήριξης μαχητή, στρατιωτικού εξοπλισμού κ.α. και διαθέτει μεγάλη ποικιλία προϊόντων.
13 με 15 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan του Αεροδρομίου, η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας. Ποια είναι η άποψή σας για τη δραστηριότητα αυτή;
Είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική διοργάνωση για τη χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετέχουν αμυντικές βιομηχανίες, κατασκευαστικοί οίκοι, εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, εμπορικές εταιρίες, όπως και η δική μας HELLAS TROOPER, φορείς και οργανισμοί με 250 περίπτερα από 21 χώρες. Είναι ένα σημαντικό γεγονός, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η άποψή μου είναι ότι όλα τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι απόστρατοι θα πρέπει να επισκεφθούν την έκθεση για να έχουν μια άποψη της παγκόσμιας αγοράς και να αντιληφθούν πόσο σοβαρή υπόθεση είναι μια χώρα να μπορεί να παράγει τα δικά της οπλικά συστήματα και υλικά υποστήριξης των επιχειρήσεων. Η εγγραφή για τους επισκέπτες είναι ανοιχτή και μπορεί να γίνει πανεύκολα μέσα από την ιστοσελίδα της εκθέσεως defea.gr
Πώς βλέπετε την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα;
Δυστυχώς, είναι ανύπαρκτη. Όταν λέμε αμυντική βιομηχανία δεν εννοούμε μόνο την κατασκευή και παραγωγή. Εννοούμε και την σχεδίαση και κυρίως την έρευνα. Βασική προϋπόθεση ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και στρατηγικού σχεδιασμού, κάτι που δεν είδαμε στη χώρα μας. Αλλά και όταν επιχειρήθηκε από κάποιες κυβερνήσεις να γίνουν βήματα προς την απόκτηση τεχνογνωσίας και παραγωγής, δυστυχώς η κουλτούρα του κακώς εννοουμένου συνδικαλισμού από τη μια και τα παχυλά έξοδα σε μισθούς και παροχές από την άλλη, κατέστησαν την οποιαδήποτε προσπάθεια άκαρπη. Το κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τους Έλληνες ιδιώτες κατασκευαστές και όχι να δημιουργεί εμπόδια. Και όταν λέμε κράτος εννοούμε όλη την κλίμακα της εκτελεστικής εξουσίας, από τα υπουργεία μέχρι την κατώτατη Αναθέτουσα Αρχή που διεξάγει διαγωνισμούς προμηθειών.
Μια και αναφερθήκατε στους διαγωνισμούς, ποια είναι η άποψη που έχετε από τις δικές σας εμπειρίες;
Προσφάτως ψηφίσθηκε ο νέος νόμος που καθορίζει τα των δημοσίων διαγωνισμών. Έγιναν κάποιες μικρές βελτιώσεις στον παλιό νόμο αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Δηλαδή πάνω απ’ όλα είναι η υποχρέωση τήρησης των διαδικασιών από όλους, με διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες. Δυστυχώς όταν αυτός που συντάσσει τις προδιαγραφές, «φωτογραφίζει» συγκεκριμένο προϊόν, τότε δεν μιλάμε ούτε για υγιή ανταγωνισμό ούτε για φιλοπατρία. Μιλάμε για στημένο παιχνίδι, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι και ανίσχυροι. Στην μέχρι τώρα πορεία μας είδαμε περιπτώσεις που για ασήμαντες και άνευ ουσίας τυπικότητες, αποκλείσθηκαν οικονομικοί φορείς, που είχαν χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, για τα ίδια ή και ανώτερης ποιότητας προϊόντα. Δηλαδή για ένα άνευ αξίας έγγραφο που έχει παραπέσει στον λάθος φάκελο, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα στην αναθέτουσα αρχή να αποκλείει κάποιον και να αναθέτει τη σύμβαση του διαγωνισμού σε έναν κατά πολύ ακριβότερο προμηθευτή για ισοδύναμα προϊόντα.
Από την ματιά του αξιωματικού ένα αποστρατεία και του επιχειρηματία τι θα προτείνατε να αλλάξει στις προμήθειες των ΕΔ σε σχέση με τα ποσά που αποδίδονται στα Μετοχικά Ταμεία;
Υπάρχουν δυο σημαντικά ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια έχουν διαχωρίσει τους ε.α. αξιωματικούς των τριών κλάδων σε πατρίκιους και πληβείους. Αναφέρομαι φυσικά στην άνιση και άδικη κατανομή των πόρων από τις προμήθειες των ΕΔ. Όπως είναι ευκόλως αντιληπτό το ΠΝ και η ΠΑ λαμβάνουν τον πακτωλό των χρημάτων από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι του ΣΞ. Με βάση τον αριθμό των μερισματούχων του κάθε μετοχικού ταμείου, τα υπέρογκα ποσά που κατανέμονται στους λιγότερους μερισματούχους των ΜΤΝ και ΜΤΑ, έχουν ως αποτέλεσμα το ύψος των μερισμάτων κατά κεφαλήν να είναι πολλαπλάσιο από εκείνο του ΜΤΣ. Το ίδιο συμβαίνει και με το Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, όπου τα τέκνα των αποστράτων ΠΝ και ΠΑ λαμβάνουν πολλαπλάσια ποσά από τα δικά μας τέκνα.
Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των κρατήσεων υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας. Και εδώ βλέπουμε δυο ταχύτητες. Οι μεν δαπάνες των ΓΕΑ και ΓΕΝ υπόκεινται σε κράτηση 2% υπέρ ΕΛΟΑΑ και ΕΛΟΑΝ αντιστοίχως, οι δε του ΓΕΣ όχι. Έτσι ο ΕΛΟΑΣ έχει χάσει ένα σημαντικό έσοδο.
Τέλος, δοθείσης της ευκαιρίας θέλω να πω και εύχομαι να με ακούσει κάποιος στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ότι μπορούν όλες οι προμήθειες του ΥΠΕΘΑ να γίνονται μέσω των πρατηρίων. Δηλαδή όποιος πουλάει οτιδήποτε σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, να εκδίδει δελτίο αποστολής προς τον τελικό χρήστη, που είναι υπεύθυνος για την προμήθεια και το τιμολόγιο προς το πρατήριο, που υπάγεται στον οικείο σχηματισμό, ασχέτως αν ο προμηθευτής είναι συμβεβλημένος με το πρατήριο. Τέλος το πρατήριο θα πουλάει στον τελικό χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο, που είναι μια πανεύκολη και νόμιμη διαδικασία, δεν θα χάνονται τα τεράστια ποσά, που χάνονται τώρα λόγω της δύσκαμπτης και βραδυκίνητης γραφειοκρατικής δομής των Γενικών Επιτελείων, που δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα αυτό, αλλά θα αποδίδονται στους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων των μετοχικών Ταμείων.